IZVJEŠĆE O RADU UDRUGE I PROVEDBA PROJEKATA ZA PERIOD OD 2021-2024

2021. godina

Kako bi se poboljšala kvaliteta rada Udruga je uzela u najam dva prostora u vlasništvu grada Đakova koji se nalaze u sklopu Športsko-nastavne dvorane. Jedan prostor je opremljen za administratoricu, a drugi opremom za senzornu terapiju koju je velikodušno donirao UNICEF. Grad Đakovo daruje zemljište našoj udruzi i za isto je potpisan Ugovor. Udruga sudjeluje u akciji Dobro je činiti dobro, a prikupljena sredstva su se skupljala za obitelji lošeg socijalnog statusa.

Projekti koji su se provodili su Pomoćnici u nastavi kojeg je raspisao MZO, u projekt je bilo uključeno 10 pomoćnika u nastavi za koji pomažu djeci s teškoćama u savladavanju nastavnog gradiva. Rana intervencija – novi iskorak je trogodišnji program MROSP-a i provodio se od 2020-2023. godine. U taj projekt su bila uključena djeca s teškoćama u razvoju 0-7. Od grada Đakova dobili smo sredstva za sufinanciranje pružanja usluge osobne asistencije na području Đakovština, Bolji život za osobe s teškoćama u razvoju – tim sredstvima je financirana plaća vozača i troškovi goriva i održavanje kombi vozila koji je u vlasništvu udruge, poboljšanja prostorno i stručno-tehničkih uvjeta za pružanje socijalnih usluga – tim sredstvima smo renovirali dva iznajmljena prostora i sredstvima projekta Uredimo prostre za ugodniji boravak je kupljen namještaj za nove prostore.

Projekt pod nazivom Neophodna zdravstvena skrb – logopedske usluge djeci s teškoćama u razvoju. Tim sredstvima se osiguralo sufinanciranje plaća logopedu koji je neophodan našoj djeci. Pružanje usluge osobne asistencije na području Đakovštine. Uključeno je 22 korisnika kojima se pruža osobna asistencija te je taj projekat financiran od MROSP-a.

Organiziran je jednodnevni izlet u Bizovac za 25 korisnika i njihove roditelje. Odlazak je sufinanciran donacijom iz Amerike, a prijevoz je donirao vlasnik Auto škole Žabac iz Đakova.

2022. godina

Đakovo projekt izrađuje Idejni projekt prostora za izgradnju. Hrvatski Savez Udruga organizirao Kamp u Tuheljskim toplicama, predstavnici naše Udruge su bili Zdenka Konjarik i Mario Levanić. U toplicama su organizirane radionice na kojima su bile teme predstavljanje novog Zakona o socijalnoj skrbi i provedbi projekata udruga.

Sudjelovali smo u akciji Dobro je činiti dobro. Organiziran je jednodnevni izlet u Bizovac za 25 korisnika i njihove roditelje. Odlazak je sufinanciran donacijom iz Amerike.

Projekti koje smo proveli su Rana intervencija – novi iskorak – druga godina provedbe trogodišnjeg programa kojeg financira MROPS. Pomoćnike u nastavi financira MZO – uključeno 10 pomoćnika u nastavi. Zaposlena su i četiri pomoćnika u nastavi za radu u OŠ Ivankovo i te plaće vozača, održavanje kombi vozila i potrošnja goriva za prijevoz korisnika, sufinanciranje djelatnika koji provodi senzorne terapije i sufinanciranje plaće logopeda.

2023. godina

Podnesen zahtjev Osječko-baranjske županiji za izdavanje Rješenja za pružanje psihosocijalne usluge u domu korisnika i poludnevnog boravka.  Sva potrebna dokumentacija se uskladila s novim Pravilnikom o pružanju socijalnih usluga. S Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike potpisujemo Ugovor za pružanje psihosocijalne usluge u domu korisnika za 70 usluga tjedno i za poludnevni boravak za 28 korisnika. Uvođenje ovih novih aktivnosti zahtijevalo je zapošljavanje stručnog kadra i usklađivanje plaća djelatnika s plaćama u državnim službama.

Udruga je ishodila Uputnice Hrvatskog zavoda za socijalni rad za korisnike koji su uključeni u poludnevni boravak, oformile su se dvije grupe jedna u dopodnevnim satima, druga u popodnevnim. Korisnike u udrugu dovoze naši vozači kombi vozilom i nakon 4 sata boravka u udruzi vraćaju ih njihovim kućama. Isto tako za djecu s teškoćama, njih 33, udruga je ishodila Uputnice i uključeni su u pružanje psihosocijalnih usluga u domu korisnika koje obuhvaćaju usluge edukacijskog rehabilitatora, psihologa, fizioterapeuta i logopeda.

Kako udruga već dugi niz godina provodi usluge rane razvojne podrške putem programa i projekata i time ne može obuhvatiti velik broj djece s teškoćama, podnosi se Osječko-baranjskoj županiji zahtjev za licenciranje spomenute usluge. Nakon utvrđivanja zadovoljavanja uvjeta po novom Pravilniku o pružanju socijalnih usluga izdaju Rješenje koje je dostavljeno MROSP-u i nakon čega je potpisan Ugovor za pružanje usluge rane razvojne podrške za djecu s teškoćama od 0-3 godine za 56 usluga mjesečno i za djecu s teškoćama od 3-7 godina 56 usluga mjesečno. U suradnji s Hrvatskim zavodom za socijalni rad Udruga priprema svu potrebnu dokumentaciju za uključivanje djece u uslugu rane razvojne podrške.

Početkom godine nastavlja se provoditi dodatna aktivnost koje sufinancira Grad Đakovo, a to je prijevoz korisnika kombi vozilom od kuće do Udruge u poludnevni boravak. Tim projektom je obuhvaćeno i sufinanciranje održavanja kombi vozila(registracija, osiguranje, popravci).

Do kraja svibnja godine se provodila zadnja godina trogodišnjeg programa Rana intervencija – novi iskorak, a već s 01.06. započinje novi program pod nazivom NERA – Nevenova rana razvojna podrška. Tim projektom je obuhvaćeno 37 djece s teškoćama od 0-7 godina i sufinancira MROSP.

Provodila se i pomoću nastavi te je taj projekt sufinancirao MZO i njime je obuhvaćeno 10 djece s teškoćama u učenju i zaposleno je 10 pomoćnika u nastavi. Aktivno se provodio projekt Pružanje usluge osobne asistencije na području Đakovštine za 22 korisnika. Projekt financira MROSP.

U lipnju je donesen novi Zakon o osobnoj asistenciji, udruga se morala uskladiti s istim i podnosi Zahtjev Osječkoj-baranjskoj županiji za licenciranje ove socijalne usluge. Udruga u suradnji s Hrvatskim zavodom za socijalni rad s njihovom socijalnom radnicom organizira sastanke s roditeljima korisnika osobne asistencije kako bi ih informirala o novom zakonu i daljnjim koracima za ostvarenje istih prava.

U listopadu se slavila 50. Obljetnica postojanja i djelovanja te je održana Akademija kojoj su nazočili važni gosti iz Saveza udruga, Osječko-baranjske županije, Grada Đakova, načelnici okolnih Općina, članovi i korisnici i korisnici Udruge i još meni drugi. Tim povodom je održan i Stručni skup pod nazivom „Utjecaj novih tehnologija i bolesti na rast i razvoj djece“ na kojem su izlagači bili specijalisti i djelatnice naše udruge.

Na osnovu Rješenja o zadovoljavanju uvjeta za pružanje usluga osobne asistencije podnijela Zahtjev za potpisivanje Ugovora s MROSP-om za isto te je isti potpisan. Udruga trenutno broji 53 djelatnika koji su zaslužni za uspješno funkcioniranje udruge i kvalitetno pružanje svih usluga, a to su edukacijski rehabilitator, odgojitelji, stručni suradnici, psiholog, logoped, socijalni radnik, administrator, vozači, pomoćnici u nastavi, osobni asistenti te vodeći kadar koji uspješno prati i organizira rad djelatnika. Kako bi se sve usluge uskladile sa Zakonom i uspješno provodile rukovodeći kadar je uložio izuzetan trud pohađajući razne edukacije i savjetovanja nadležnog Saveza i MROSP-a.

2024. godina

Početkom godine Udruga počinje provoditi usluge osobne asistencije sukladno potpisanim Ugovorom s MROSP-om. Uvodimo 5 korisnika i njihovih asistenata te se njihov broj povećava i trenutno ih se broji 24. Sukladno tom istom ugovoru Udruga se morala uskladiti s novim Zakonom o osobnoj asistenciji te napraviti Standarde kvalitete.

Nastavljamo provoditi projekte koje smo započeli prethodne godine, a to su NERA -Nevenova rana razvojna podrška, pomoćnici u nastavi, aktivnosti sukladno potpisanim ugovorima, a to su: psihosocijalna podrška u domu korisnika, poludnevni boravak, stručna procjena, rana razvojna podrška za djecu od 0-7 godina. Predsjednica i zamjenica su s našim korisnicima išli na susrete Udruga koje je ove organizirala udruga iz Čakovca. Sudjelovali smo u Akciji „Dobro je činiti dobro“.

Kroz cijelu godinu rukovodeći kadar i djelatnici Udruge su velika podrška roditeljima korisnika tako da im pružaju pomoć pri ostvarivanju prava na pružanju socijalnih usluga, pružanju psihološke pomoći i sve što im je potrebno za napredak i poboljšanja stanja njihove djece.